نوشتهی زیر را یکی از خوانندگان بامدادی به نام کامران برای من فرستاده که عینا (با اندکی ویرایش) منتشر میکنم. لازم به تذکر است که مطالب نوشته شده در این متن لزوما مورد توافق من نیست، و وبگاه بامدادی صرفا بستری جهت انتشار آن میباشد.
مورد تقسیمبندی کشورها به «پیشرفته و توسعه یافته» و «در حال توسعه» و «عقب مانده» و «جهان اول» و «جهان سوم».
تمام این مفاهیم زمانی معنی پیدا میکنند که تاریخ و تمدن را به صورت یک خط فرض کنیم که در حقیقت این مفاهیم و تعریفها با همین فرض توسط یک انسانشناس انگلیسی در قرن هیجدهم بیان و آغاز گردید. این انسانشناس تمدن و مدنیت را به صورت یک خط ترسیم کرد که در پایین نامتمدنترین ملتها و در بالا متمدنترین ملتها قرار دارند. برای مشخص کردن درجهی تمدن هم معیارها و شاخصهایی را تعریف کرد. بالطبع این شاخصها و معیارها بر اساس ملت انگلیس تهیه شده بود بطوری که بر طبق آن ملت انگلیس به عنوان متمدنترین ملت در بالاترین نقطهی خط قرار میگرفت و دیگر ملتها بر اساس امتیازی که کسب میکردند به دنبال هم بر روی خط قرار میگرفتند. نکتهی جالب در این مورد این است که این انسانشناس انگلیسی امتیاز ملت ایرلند را طوری محاسبه کرده بود که در پائینترین نقطه و به عنوان نامتمدنترین ملت ردهبندی شده بود.
این دیدگاه یکی از ابزارهای قوی و بسیار موثر استعمار بوده و هست. زیرا ابتدا به بقیه میقبولانند که آنها متمدنتر و پیشرفتهتر از همه هستند و دیگران هم به راحتی میپذیرند. همچنین به ملتهای عقبمانده یا در حال توسعه و یا در حال پیشرفت میگویند که ناراحت نباشید ما هم زمانی مثل امروز شماها عقب مانده و نامتمدن بودیم ولی توانستیم به وسیله کار و هوش خود به تمدن و پیشرفت برسیم. بنابراین اگر شماها هم به حرفهای ما گوش کنید و راه و برنامههایی را که ما به شماها یاد میدهیم (چون ثابت شده که ما عقلمان و هوشمان و تمدنمان از شماها بیشتر است) شماها هم روزی متمدن، پیشرفته و جهان اولی خواهید شد و در روی خط به بالا خواهید رفت. از طرف دیگر در این مدت که شما مشغول پیشرفت و متمدن شدن هستید ماها هم بیکار ننشستهایم و متمدنتر و پیشرفتهتر شدهایم و در روی خط بالاتر رفتهایم، پس همچنان شما ها عقبتر از ما هستید و این روند تا ابد ادامه خواهد داشت. یعنی شما هیچوقت متمدن، پیشرفته و جهان اولی نخواهید شد. زیرا تا زمانی که ما معیارها و شاخصهای تمدن و پیشرفت را تعریف و تعیین میکنیم این معیارها در جهتی خواهند بود که به آنچه که ما داریم بیشترین امتیاز و نمره را بدهند. درست مانند شرکت در مسابقهای است که یک طرف شرکت کننده همهی قوانین بازی را تعریف میکند و هر زمان هم خواست این قوانین را به نفع خود تفسیر کرده و تغییر میدهد بنابراین امکان ندارد که بتوان پیروز از این مسابقه بیرون آمد.
با توجه به فیلتر بودن بامدادی در ایران، لطفا مطالب آنرا از طریق اشتراک در خوراک آن پیگیری کنید. استفاده از مطالب و عکسهای منتشر شده در وبلاگها و فوتوبلاگهای من به شرط «نقل قول دقیق»، «ذکر ماخذ» و «ارجاع لینک به اصل پست» بلا مانع است.