این خلاصهای است از تحلیل موسسهی استراتفور از واقعهی اخیر ساقط کردن هواپیمای نظامی ترک توسط ارتش سوریه و پاسخ ترکیه. (ترجمه از من)
پس از آنکه نخست وزیر ترکیه، به سوریه هشدار داد که «هر نیروی سوری در نزدیکی مرز این کشور با ترکیه را به عنوان یک تهدید نظامی تلقی خواهد کرد»، ترکیه نیروهای نظامی خود را پشت مرزهای سوریه مستقر کرد: ۱۵ خودرو نظامی شامل تانک و تیربار به مناطق مرزی اعزام شدهاند.
همزمان به این هشدار، آقای اردوغان با پرهیز از دادن وعدهی عملیات تهاجمی، عملا اعلام کرد که ترکیه قصد ورود جنگ با سوریه را ندارد. این پاسخ از نظر منتقدان وی بیش از حد سهلگیرانه است. اما مهمتر از آن، ترکیه به سوریه و متحداناش در ناتو نشان داده که تمایل دارد «ناتو» را در ماجرا دخیل کند، اگر چه هیچکدام تمایلی به دخالت نظامی ندارند.
صرف نظر از پاسخ نظامی، آنکارا در جستجوی راههایی خواهد بود که به سوریه فشار وارد کند. یک راه میتواند قطع صادرات برق از ترکیه به سوریه باشد. دولت ترکیه قبلا نیز تهدید به چنین اقدامی کرده است و تصمیم نهایی در این مورد در روزهای آتی گرفته خواهد شد. مسلما، توقف صادرات برق به سوریه کمتر از حملهی نظامی به سوریه تحریکآمیز خواهد بود و مخالفان دولت آقای اردوغان این موضوع را به عنوان ضعف دولت او تلقی خواهند کرد.
علیرغم این مسایل داخلی، پاسخ حسابشدهی اردوغان بعد جدیدی به ناآرامیهای سوریه خواهد افزود. آن دسته از افسران ارتش سوریه که در آستانهی ترک خدمت هستند انگیزهی کمتری برای ورود به خاک ترکیه خواهند داشت، چرا که ترکیه ممکن است آنها را به عنوان نیروهای دشمن تلقی کند. علاوه بر این، پاسخ آقای اردوغان، میتواند منجر با افزایش تنشها و برخوردهای مرزی بین دو کشور شود. این برخوردها، به خصوص آنهایی که بین شورشیان و ارتش سوریه باشند، موضوعات نادری نیستند، اما ترکیه تاکنون در آنها مشارکت نداشته است. با اعلام اینکه نیروهای سوری در مرز به عنوان اهداف نظامی تلقی میشوند، دینامیک این موضوع تغییر خواهد کرد.
سوریه به نوبهی خود با چالشهای جدیدی در ادامه این پاسخ اردوغان مواجه خواهد شد. اگر دمشق این هشدار را جدی بگیرد، آنگاه ارتش سوریه در برخورد با شورشیان مستقر در نواحی مرزی دشواری بیشتری خواهند داشت که این موضوع میتواند منجر به افزایش فعالیت شورشیان در نواحی مرزی گردد. با آگاهی از اینکه ارتش ترکیه «مجاز» است با ارتش سوریه (در نواحی مرزی) درگیر شود، شورشیان سوریه سعی خواهند کرد نیروهای ارتش سوریه را به نواحی مرزی بکشانند و ترکیه را وادار به دخالت کنند.
ترکیه به جای تصمیمگیری یکجانبه، ناتو را در تصمیمگیریاش دخیل کرده است، در نتیجه خیالش راحت است که پاسخاش حمایت بینالمللی کافی دارد. همچنین، ترکیه با اینکار به متحدان بینالمللی سوریه اعلام کرده است که تمایل دارد ناتو را وارد منطقه کند. از طرف دیگر، امتناع ترکیه از پاسخ تهاجمی ممکن است باعث شود که متحدان سوریه مانند روسیه یا ایران، حمایت خود را از سوریه بیشتر کنند. اردوغان با انتخاب این پاسخ حسابشدهتر (نسبت به اقدام نظامی علیه سوریه) این فرصت را به تهران و مسکو داده است که تجهیزات نظامی بیشتری در اختیار نیروهای رژیم اسد قرار دهند. درگیریهای بین دولت و نیروهای شورشی ادامه خواهد یافت و احتمالا حمایت بینالمللی از شورشیان نیز افزایش خواهد یافت.