کاریکاتور روز: رد پای سپید

توی یک وبلاگ به این کاریکاتور برخورد کردم و توجهم را به خود جلب کرد؛ چون اجرایی ساده و در عین حال قوی و تاثیرگذار دارد. امضای زیر کار چندان واضح نیست و توی اینترنت هم نتوانستم طراح اصلیش را پیدا کنم؛ اما اجازه دهید با ایده گرفتن از نوشته‌ی همان وبلاگ‌نویس نگاهی دقیق‌تر به آن داشته باشیم.

مهمترین جلوه‌ی بصری کاریکاتور این است که «آفریقا زیر پا گذاشته شده».  کاریکاتور به استعمار آفریقا توسط اروپاییان اشاره می‌کند و این‌که چگونه آفریقا هیچ‌ کنترلی روی کسانی که رویش پا گذاشتند نداشته است. زمین آفریقا به رنگ سیاه کشیده شده و اثر پا به رنگ سپید که تاکید بر «تبعیض» یا «نژادپرستی شدید» حاکم بر فضا می‌کند.

کاریکاتوریست احتمالا خواسته نشان دهد چگونه اروپاییان آفریقا را زیر کنترل خود داشتند. شاید هم از منظر این‌که «چقدر آفریقا آسیب دیده‌» به موضوع نگریسته باشد. در هر دو حال او می‌خواسته نشان دهد که «چقدر شدید آفریقا تحت سلطه قرار گرفته بود».

تکنیک بصری دیگری که کاریکاتوریست به کار برده را می‌توانیم در لبه‌های عمیق جای پا ببینیم که احتمالا این معنا را تداعی می‌کند که «اروپاییان آفریقا را عمیق کندند و منابعش را بردند». کاریکاتوریست با بزرگ و عمیق کشیدن جای پا این مفهوم را تشدید کرده است.

زمین داخل جای پا بایر و ترک خورده است که به بیننده القا می‌کند «منابع این سرزمین را بردند و اکنون خشکسالی و فقر» جایگزینش شده است: تصویر تلخ آفریقای امروز. استفاده از استعاره‌ی جای پا در این کاریکاتور بسیار هوشمندانه بوده. جای پا انگار مال کسی است که آمده و رفته و پشت سرش را هم نگاه نکرده است.

پی‌نوشت: دوستی در یک کامنت خوب در پایان همین پست به یک نکته‌ی جالب دیگر اشاره کرده که از دید من پنهان مانده بود. جهت ردپا به سوی اروپاست، انگار کسی که پایش را این‌جا گذاشته به سمت اروپا می‌رفته (یا باز می‌گشته).


مشترک خوراک بامدادی شوید
کامل
فقط مطالب
فقط لینکدونی

نویسنده: bamdadi

A little man with big dreams.

8 دیدگاه برای «کاریکاتور روز: رد پای سپید»

  1. با احترام به بامدادي عزيز و كاريكاتوريستي كه اينگونه زيبا منظور خود رو بيان كرده
    بنده با توجه به اينكه اين افتخار رو داشتم تا از چند كشور افريقايي در جنوب قاره ديدن كنم . خالي از لطف نديدم كه اين مطلب رو بيان نكنم !
    قاره افريقا اكنون در تسلط كامل اروپائي ها هست . حتي كشور هاي استقلال يافته هم جدا از اين قضيه نيستند .
    اما بايد اين مطلب رو هم بازگو كنم كه همون كشور ها با توجه به اين استعمار به پيشرفت خيلي زيادي رسيدند .
    مشكل مردم افريقا خود مردم هستند . باور كنيد بي حال ترين و جاهل ترين نوع انسان هاي روي زمين رو در اونجا ديدم .
    جائي كه تحصيل براي سياهان رايگان و حتي دولت موظف هست اگر شغلي هست اول به سياهان ارائه بده اما اين سياهان حاظر به كاركردن نبودند و نيستند !

    شما خودتون قضاوت كنيد ! براي اين مردمان دلسوزي تا چه اندازه ؟
    من نتيجه چيزي رو كه ديدم دارم ميگم نه شنيدم و نه شايعه هست . حاظرم از نزديك بحث كنم
    اما همه اين گفته هاي من دليل بر رد موضوع كاريكاتور نيست !
    فقط خواستم ديدگاه كمي باز تر بشه

    لایک

  2. در اجرا شاید اما در محتوا افریقا یه جورایی به شکل استریوتایپ مظلومیت و عقب ماندگی در دنیا و در وجدان مردم دنیا جا افتاده. در حالیکه در خیلی از نواحی دنیا شرایط آدم ها اسف بار تره، چرا که مسئله ی مردمشون تنها گرسنه گی و بیماری نیست! جاهایی مثل آلیس اسپرینگ در استرالیا… جایی که نسل یک سری ها داره منقرض می شه و هیچ رسانه ای هم توی دنیا صداش درنمیاد…
    درضمن این آقای سمساری یه نژادپرست بالفطره هستند!

    لایک

  3. سلام جالبه سمت و سوی جای پا همم به سمت قاره اروپا است و شاید هم گله از مهاجرت سیاهان آفریقا به اروپا باشد یاعلی

    لایک

  4. به xtrementalist:
    قبول دارم. من هم مشکلات جاهای دیگه‌ی دنیا مثلا آلیس‌اسپرینگ رو انکار نمی‌کنم. خوب در نبود هیچ رسانه‌ی مسئولی که درباره‌ی این آدم‌ها حرف بزنه، من و شما و ما باید بیشتر در موردشون بنویسیم و بگیم.
    موافقم آقای سمساری به حدی کلامش تبعیض‌آمیزه که من ترجیح می‌دم فقط سکوت کنم.

    به rasool:
    آفرین دوست خوب. من این نکته رو ندیده بودم که قدم‌ها به سمت اروپاست. نکته‌ی گرافیکی ظریف و جالبیه. اگه اجازه‌ بدی به صورت پی‌نوشت اضافه می‌کنم همین نکته‌رو.

    لایک

  5. به بامدادی دوست عزیز میشه بگید چرا با نظر اقای سمساری مخالفید من به شخصه 3 سال در کشور هند زندگی کردم ونظر اقای سمساری رو برای شما ساده تر بازگومیکنم نکته انکار ناپزیر این هست که یک بعد استعمار انتقال تکنولوجی و فرهنگ هست در همین هند هنوز با روند زمان اسعمار کشور را اداره میکنند و دیگر اینکه مردم هند مرد حیوان صفتی هستند که حتی به هم دیگه رحم نمیکنند و قابل توجه امثال شما که احتمالا من رو نجاد پرست خطاب میکنن اینها خودشون به این موضوع معترفند بله دوست عزیز مشکل افریقا مثل جهان سوم و ایران استعمار نیست مشکل بدترین نوع فقر هست و اون فقر فرهنگیه و وضیت کشورهای تحت استعمار در اونجا به علت برخورد فرهنگیه که بهتره شرایط نسبتا خوبی هم دارن و خطاب به کاریکاتوریست عزیز رده پای سفید عامل ویرانی نبوده چرا که اگر نمیبود همه افریقاییها یا در درگیری قومی نابود شده بودند یا حال افریقا محل بی ثبات و مناسبی بود برای گروهای جنایتکار و مافیای جهانی و تروریست پس نتنها افریقا مدیون ه این رده پاست خود تو هم هستی کمی از این طرز تفکر احساستی صرف دست برداریم ادرس میل من داده شده اگر حرف منطقی داری خوشحال میشم بشنوم

    لایک

  6. از تمامیه حیوانات وحشی و درنده باید پوزش بخوام که امروز اونهارو با موجودات هندی مقایسه کردم چرا که یک حیوان وحشی فقط میدره از روی ذات درندگی یک هندی به قدری حقیر هست که آزار میده چون که نمیتونه بیبنه کسی در آسایشه نه به خاطر اینکه در کمبود بوده به لطف امریکا و اینگلیس 5 مین سیر پیشرفت و داره در دنیا و رییس جمهورشم النا اظهار میکنه ولی به خاطر حقارت درونیه خودشون حالا ببینم کی به خودش جرات میده من رو نجاد پرست خطاب کنه و با من در این زمینه چه اسیا چه افریقا بحث کنه

    لایک

  7. و جا داره از صاحب این سایت قدر دانی کنم که با درج این مطلب به زبان فارسی موجبات یک گفت و گوی فکریه عمیق اجتماعی خرد ورزی چه بسا روشنگری رو برای ما فراهم آورد

    لایک

من همه‌ی کامنت‌های وارده را می‌خوانم. اما ‌لطفا توجه داشته باشید که بنا به برخی ملاحظات شخصی از انتشار و پاسخ دادن به کامنت‌‌هایی که (۱) ادبیات تند، گستاخانه یا بی‌ادبانه داشته باشند، یا (۲) در ارتباط مستقیم با موضوع پستی که ذیل آن نوشته شده‌اند نباشند و یا (۳) به وضوح با نشانی ای‌میل جعلی نوشته شده باشند معذور هستم. در صورتی که مطلبی دارید که دوست دارید با من در میان بگذارید، از صفحه‌ی تماس استفاده کنید. با تشکر از توجه شما به بامدادی.

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: