اگر رئیس‌جمهور آمریکا حمله به هواپیمای مسافری ایرانی را محکوم کرده بود

به مناسبت فرارسیدن سالروز حمله‌ی ناو آمریکایی به هواپیمای مسافری ایران و قتل‌عام 290 نفر سرنشین آن.

در سپتامبر سال 1983، یک هواپیمای مسافری متعلق به کره‌ی جنوبی که مسیرش را گم کرده بود (360 کیلومتر خارج از مسیر) توسط یک هواپیمای جنگی شوروی هدف قرار گرفت و همه‌ی مسافران آن کشته شدند {+}. رئیس‌جمهور وقت آمریکا، آقای ریگان در بیانات مهمی ضمن محکوم کردن این اتفاق، به ذکر جزییات فنی و نتایج کارشناسی هیات‌های تحقیق پرداخت تا برای همه‌ی شهروندان آمریکایی دقیقا روشن شود چه جنایت بزرگ و غیرقابل توجیهی رخ داده است.

برای یک‌بار هم که شده، من کاملا با آقای ریگان موافق هستم. به حدی که اگر اجازه دهید از زبان خود ایشان همان مواضع‌ را تکرار می‌کنم، اما این‌بار در محکومیت فاجعه‌ا‌ی هولناک‌تر: حمله‌ی ناو آمریکایی به هواپیمای مسافری ایران در سال  1988.

اما علت این‌که گفتم حمله به هواپیمای ایرانی جنایتی به مراتب هولناک‌تر بوده:

1. هواپیمای ایرانی بر خلاف هواپیمای کره‌ای در مسیر صحیح خودش پرواز می‌کرد.
2. هواپیمای ایرانی بر خلاف هواپیمای کره‌ای وارد حریم هوایی دشمن نشده بود.
3. ناو‌آمریکایی بر خلاف هواپیمای شکاری شوروی داخل مرزهای کشور خودش نبود.
4. شرایط یک ناو مجهز آمریکایی در منطقه‌ی خلیج فارس را نمی‌شود با شرایط پرتنش جنگ سرد که خطر حمله‌ی اتمی و غیره جدی بود مقایسه کرد.

اما سخنان آقای ریگان را این بار با روایت ایران بخوانیم:

هموطنان آمریکایی من،

امشب برای شما درباره‌ی کشتار مسافران خط‌هوایی «ایران‌ایر» صحبت می‌کنم. این حمله توسط کشور ما «آمریکا» انجام شد. علیه «290» نفر مرد، زن و کودک بی‌گناه، یعنی سرنشینان یک هواپیمای غیرمسلح و مسافربری «ایرانی».

این جنایت علیه بشریت هرگز نباید فراموش شود، چه در آمریکا و چه در سراسر جهان.

امشب دعا می‌خوانیم برای قربانیان این حادثه و خانواده‌هایشان در این لحظات اندوه هولناک. مرگ آن‌ها به خاطر زیرپاگذاشتن تمامی جنبه‌های حقوق بشر توسط «دولت آمریکا» بود. همه‌ی مردم متمدن جهان با پدران و مادران قربانیان این فاجعه در اندوه، شوک و خشم‌شان احساس همدردی می‌کنند.

اجازه دهید خیلی واضح و شفاف بگویم: برای کاری که ما «آمریکایی‌ها» کردیم مطلقا هیچ عذری پذیرفته نیست، چه اخلاقی و چه قانونی. اما با وجود وحشیانه بودن این جنایت، عکس‌العمل جهانی دربرابر آن و بدیهی بودن تقصیر نیروهای ما، متاسفانه ما «آمریکایی‌ها» هنوز از گفتن حقیقت سرباز می‌زنیم.

جای هیچ شکی باقی نیست، این حمله فقط علیه «ایران» نیست؛ بلکه حمله‌ی آمریکا به همه‌ی جهان است. حمله به بنیان ارزش‌های اخلاقی‌ای که روابط انسانی میان مردمان جهان را شکل داده است.

این عملی متوحشانه است، زاده شده‌ توسط کشوری که حقوق شهروندان و ارزش جان انسان‌ها را نادیده می‌گیرد و همواره درحال توسعه‌طلبی و تلاش برای سلطه بر ملت‌های دیگر بوده است.

سخنان بالا بخش‌هایی از گفته‌های آقای ریگان در محکومیت سقوط هواپیمای مسافری کره‌ای توسط هواپیمای شکاری شوروی است. فقط به جای «ایران‌ایر» و «آمریکا» و «290»، قرار دهید «شرکت خطوط هوایی کره‌ای»، «شوروی» و «269» ومانند آن.

مدتی بعد از این حمله‌ی وحشیانه، بوش پدر، رئیس جمهور وقت آمریکا در این‌رابطه گفت:

من هرگز از طرف آمریکا از ایران عذرخواهی نمی‌کنم. برای من مهم نیست شواهد (واقعیت‌) چیستند.

The first President‌ Bush said:
«I will never apologize for the United States of America. I don’t care what the facts are.

در همین رابطه:


مشترک خوراک بامدادی شوید
کامل
فقط مطالب
فقط لینکدونی

نویسنده: bamdadi

A little man with big dreams.

28 دیدگاه برای «اگر رئیس‌جمهور آمریکا حمله به هواپیمای مسافری ایرانی را محکوم کرده بود»

  1. دولت آمريكا هيچ وقت بابت اين حمله عذرخواهي نكرد و مسووليتش رو قبول نكرد در صورتي كه بر اساس تحقيقات كنگره آمريكا و غيره مسووليت و غفلت نيروي دريايي مشخص بود.
    به نظر من اين كارشون از اون كودتاي 28 مرداد هم بدتر بود.

    لایک

  2. واقعا چرا ؟ کاش یکی این چیزارو تفسیر میکرد … دلیلش چی بوده …290 نفر آدمو کشتن..به اون بابا مدال دادن…غرامت ندادن..غذرخواهی نکردن… چرا ؟

    لایک

  3. چه می توان گفت ؟ متاسفانه با وجود همه ی این ها هنوز عده ی زیادی از مردم ما آمریکا را دوست دارند ! که بیشتر به خاطر نفرت از حکومت حاکم است که مردم منتظر یک منجی هستند وعلاوه بر آن تبلیغات رسانه های بیگانه و هالیوود هم عامل دیگری است .

    لایک

  4. بسیار بسیار عالی بود…..
    در این که دولت وقت امریکا دانسته این عمل رو انجام داده هیچ شکی نیست… در واقع در اواخر جنگ امریکا با این عمل و حتی حمله به دکل های نقتی ایران به شکل آشکارا وارد جنگ با ایران شد…
    بنده موافق سیاست های خارجی ج.ا نیستم اما با روش های برخورد دولت امریکا هم مخالفم

    لایک

  5. کلاس اول بودم . پدرم از واحد مرکزی خبر اون سالهای هرمزگان خبر رو اعلام کرد. همکلاسیم هم تو هواپیما بود و همراه برادرش،مادر باردارش که به زور مجوز پرواز گرفته بودن و پدر صدابردارش که خیلی مهربون بود .
    کشته شدن الکی

    لایک

  6. این یک جنایت هولناکه شکی درش نیست. ولی باید پذیرفت موضع بوش پدر یک موضع سیاسیه و برخاسته از یک نگاه خاص ضد بشری ولی دلیل نمیشه ما کل آمریکا رو سیاه کنیم . ولی اونقدر شرافت توی دنیا پیدا میشه که اذعان کنه این یک جنایت بوده مثال آشکارش روی نقشه ی google earth نزدیک جزیره قشم محل سقوط ایرباس ایران مشخص شده و با یه لینک کل اطلاعات و پرونده قضیه رو میشه خوند که همگی ناو آمریکایی و خدمه رو مقصر می دونه. ولی انصاف داشته باشیم اگه این فاجعه (که نمونه هاش رو کم هم نداریم)از طرف دولت ایران اتفاق میفتاد چه موضعی می گرفت؟

    لایک

  7. شعار دادن خيلي راحت است، اما موقع عمل درصد قابل توجهي از ما رفتارهاي غير انساني ازمون سر مي زنه كه تصورش هم برامون غير ممكن است.حداقل آمريكا و بقيه دنيا منافع مرد كشور خود را در نظر مي گيرن و جناياتشون هم در همون جهت است. ولي ما كه خودمون هزاران نفر را به كشتن داديم در حاليكه مي تونستيم جنگ را در شرايط بهتري و زودتر به پايان ببريم چه توجيهي داريم. اگه آمريكا، اروپا و تمام دنيا بخوان ما نباشيم كه منافعشون تامين بشود براي من قابل هضم است ولي اينكه چرا هموطنان خودم مي خوان ما رو نابود كنن كه فقط منافع كوتاه مدت خودشون تامين بشه را نمي تونم درك كنم.

    لایک

  8. سرنگون ساختن تصادفی پرواز ایران – ایر ٦۵۵ یک حادثۀ وحشتناک بود، و مقامات رسمی ایالات متحده از جمله آقای ریگان در همان زمان مراتب تاسف عمیق خود را به مناسبت از دست رفتن جان افراد ابراز داشتند. ما بی شک مراتب همدردی و تسلیت خود را در قبال خانواده های افراد درگذشته که در اثر آن فاجعه جان باختند تجدید می کنیم. ایالات متحده مبلغ 61.8 میلیون دلار به دولت ایران پرداخت کرده است تا به عنوان غرامت به خانواده های قربانیان توضیح شود. در ۲۲فوریۀ ١٩٩٦دولتهای آمریکا و ایران به توافق رسیدند و هر دو دولت در حل شدن مسأله با هم موافقت کردند.

    لایک

  9. من این چند نوشته آخر شما رو دیر خوندم. مطالب جالبی بود. فقط خواستم یک نکته را اضافه کنم که تا جایی که من به خاطر می‌آورم آن جمله که از بوش اول نقل کرده‌ای، از زبان رییس جمهور آمریکا نیست. بوش اول وقتی این جمله را گفت که جانشین رییس جمهور آمریکا ریگان بود.

    لایک

  10. از برکت خون این شهیدان مظلوم بود که تقریبا بلافاصله بعد از آن ایران قطعنامه 541 را پذیرفت و از خون ریزی های بیشتر جلوگیری شد.
    من شنیده ام ( غیر موثق) که چند روز قبل از این واقعه قایقهای تندرو ایران یک ناوچه پشتیبانی امریکا را با حمله انتهاری غرق کردند و تعدادی از آنها کشته شدند به همین دلیل هم آمریکا با زدن هواپیمای ایرانی تلافی کرد و البته هیچکدام از طرفین صدای این مطلب را در نیاوردند. (العهده علی الراوی)

    لایک

  11. من با آقای نادر افشار موافقم.

    شاید این مورد رو هم با بمباران اتمی ناکازاکی و هیروشیما مقایسه کرد.

    جنگ برای صلح

    لایک

  12. آمریکا با این کار وحشیانه خواست به ایران بفهماند که دیگر «باید» جنگ را تمام کند، وگرنه از این به بعد باید آمریکا را طرف مقابل خود در جنگ بداند.
    به همین دلیل هم هیچ گاه عذرخواهی نکرد…
    به همین دلیل هم غرامت داد…
    و به همین دلیل ایران ظرف کمتر از یک ماه از این حمله، قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت.

    لایک

    1. من تقریبا تردیدی ندارم که این تهاجم غیرعمدی و اشتباهی نبوده و دلایل مختلفی پشت آن وجود داشته است. دلایلی مشابه چیزی که شما گفتید هم حتما محتمل هستند که البته در منطق حقوق بین‌الملل و همین‌طور انسانی وجاهت ندارند.

      لایک

      1. شکی نیست که هیچ دلیل گفته شده یا نشده‌ای برای این حمله، دلیلی بر وجاهت آن نیست. سیاست یک بام و دو هوای آمریکا هم در زمینه‌ی حقوق بشر و بین‌الملل بر کسی پوشیده نیست

        لایک

  13. خیلی احساسی بود. و همچنین کامنت ها. ولی وقتی شما به مثابه یک ملت، امورات مملکتتون رو میدید دست یک مشت بی سواد چوپان، که به محض اینکه یک وجب از بیابان های عراق رو تسخیر کردن به اوج هیجان و جنون برسند و هوس قدس به سرشون بزنه و تنبیه اعراب، باید انتظار این گوشمالی ها رو هم داشته باشید و اعتراضی نکنید. آدم عاقل خودش می فهمه کی باید جلوی اشتباهش رو بگیره.. ولی آدم ابله رو باید به زور جام زهر ریخت توی حلقش.

    لایک

  14. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

    لایک

  15. آنچه که از شواهد بر می آید این حادثه یک خطای انسانی بوده است. ابعاد فاجعه هر چقدر هم که بزرگ باشد، حقیقت همان است که اتفاق افتاده، یک تصمیم اشتباه. البته شرایط مناقشه آمیز دو کشور هم به عنوان محرک پنهانی قطعا در تصمیم نهایی اثر داشته، اما نمی توان همه شواهد دیگر را نادیده گرفت و یه همان «دلایل پشت آن» چسبید. در عوض می توان به واکنش سران ایالات متحده انتقاد کرد، که شما هم بدرستی همین کار را کردی. اگرچه از یک سیاستمدار انتظار بیشتری نمی رود وقتی در بازی قدرت دست بالا را دارد.

    لایک

من همه‌ی کامنت‌های وارده را می‌خوانم. اما ‌لطفا توجه داشته باشید که بنا به برخی ملاحظات شخصی از انتشار و پاسخ دادن به کامنت‌‌هایی که (۱) ادبیات تند، گستاخانه یا بی‌ادبانه داشته باشند، یا (۲) در ارتباط مستقیم با موضوع پستی که ذیل آن نوشته شده‌اند نباشند و یا (۳) به وضوح با نشانی ای‌میل جعلی نوشته شده باشند معذور هستم. در صورتی که مطلبی دارید که دوست دارید با من در میان بگذارید، از صفحه‌ی تماس استفاده کنید. با تشکر از توجه شما به بامدادی.

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: