اصطلاح «شهروند اینترنتی» یا «نِتوَند» (Netizen یا Cybercitizen) برای توصیف کاربری که در گروهها و اجتماعات دنیای آنلاین فعالیت دارد به کار برده میشود. «شهروند اینترنتی» با استفاده از اینترنت به ایجاد یا گسترش گروههای آنلاین کمک میکند، با دیگر شهروندان اینترنتی تبادل فکر و ایده میکند، اطلاعات و دانش موجود را منظم یا تکمیل میکند و از اینترنت به عنوان بستری برای رشد و بالندهگی فکری و اجتماعی استفاده میکند. اگر اینترنت را یک کشور فرض کنیم، شهروند اینترنتی یکی از شهروندان قانونی این کشور محسوب میشود.
واژهشناسی
اصطلاح «شهروند اینترنتی» را برای اولین بار آقای مایکل هاوبن (Michael Hauben) بهکار برد و در واقع اختراع کرد. او با زیرکی واژههای شهروند (Citizen) و شبکه (Network) یا اینترنت (Intenret) را به هم پیوند زد و واژه معنادار و زیبای Netizen را ساخت. واژهای که در خود مفهوم شهروندیت یعنی دارای حق و حقوق شهروندی بودن و شبکه به معنای ارتباطات نوین را نهفته دارد.
همه کاربران اینترنت که از امکانات آن در خانه، محل کار یا مدرسه یا جاهای دیگر استفاده میکنند «شهروندان اینترنتی» هستند.
اما شهروندان اینترنتی که دانش بیشتری درباره اینترنت، شبکه و «شبکهٔ شبکهها» دارند مسئولیت بیشتری در قبال گسترش و رشد کاربرد اینترنت دارند. این مسئولیت از نوع خودانگیخته است، یعنی شخصی که بینش شبکهای بیشتری دارد خود به خود در قبال توسعه و رشد آن احساس مسئولیت بیشتری میکند. همچنین مسئولیت این افراد برای تشویق و گسترش آزادی بیان و دسترسی آزاد به اطلاعات طبعا بیشتر است.
شهروندان اینترنتی و کاربران مولف
مفهوم شهروند اینترنتی بیشباهت به مفهوم «کاربران مولف» که پیش از این دو موردش نوشته بودم نیست. هر دو ساکن دنیای آنلاین هستند، هر دو در حرکتهای شبکهای و گروهی مشارکت میکنند، از آن تاثیر میگیرند و بر آن تاثیر میگذارند و هر دو از حالت مصرف کننده محض اطلاعات خارج شده و «تولید کننده اطلاعات» هستند.
حقوق شهروندان اینترنتی
همانگونه که «شهروندان» یک کشور دارای مجموعهای از حقوق شهروندی هستند (مثلا حق تحصیل، حق خروج از کشور، حق خرید و فروش ملک، …)، شهروندان اینترنتی نیز دارای حقوقی هستند که باید به رسمیت شناخته شود. مهمترین این حقوق «حق آزادی بیان» در اینترنت و «حق دسترسی آزاد به اطلاعات» است.
مفهوم و اهمیت «شهروند اینترنتی» در جوامعی که با محدودیت آزادی بیان مواجه هستند (مثل ایران یا چین) پررنگتر است. چرا که در این جوامع هنوز حق و حقوق شهروندان در اینترنت به درستی تضمین نمیشود. حق دسترسی آزاد به اطلاعات با محدودیت و فی-ل.تر شدن، و حق آزادی بیان با روشهای سرکوب یا تهدید از شهروندان اینترنتی گرفته میشود.
همانند همه حقوق شهروندی که در طول تاریخ توسط پایداری و مبارزه مردم به دست آمده و نهادینه شده است، حقوق شهروندان اینترنتی نیز فقط با همیاری، پشتکار و دانش همهگانی به دست خواهد آمد.
مشترک خوراک بامدادی شوید
کامل
فقط مطالب
فقط لینکدونی
سلام! خب دیگه! 😉
لایکلایک
بسيار جالب و آموزنده بود. به اميد روزي كه ما ايراني ها حداقل براي همديگر در وب احترام قائل باشيم.
در ضمن فيدتان خراب است…
لایکلایک