امی گودمن، برنامهساز شبکهی «دموکراسی همینحالا»: امپراطوری آمریکا را ده، بیست یا سی سال دیگر چگونه میبینید؟
نوآم چامسکی: پیشبینی امورات انسانی پیچیدگیهای بسیار دارد و احتمال موفقیت در آن بسیار اندک است. [اما] به نظر من ایالات متحدهی آمریکا، به احتمال بسیار زیاد به عنوان ابرقدرت برتر جهان از بحران اقتصادی بیرون خواهد آمد. حرفهای زیادی دربارهی چین و هند زده میشود و البته واقعا هم این کشورها در حال تغییر کردن هستند، اما جان کلام این است که آنها در این ردیف نیستند [که بتوانند ابرقدرت برتر جهان شوند]. منظورم این است که چین و هند، هر دو با مشکلات داخلی عظیمی دست به گریبان هستند که غرب با آنها مواجه نیست.
برای داشتن یک ایدهی کلی از مشکلات عظیم داخلی این کشورها میتوان به شاخص توسعهی انسانی سازمان ملل (Human Development Index) نگاهی انداخت. آخرین باری که آنرا دیدم هند حدود 125ام و چین حدود 80امین کشور جهان بود. البته اگر چین یک جامعهی کاملا بسته نبود وضعیت آمار از این به مراتب بدتر میبود. در مورد هند دادههای دقیقتری وجود دارد و به قول معروف شما میتوانید ببینید آنجا چه خبر است. اما چین به نوعی کاملا بسته است. شما آنچه در مناطق روستایی چین میگذرد را نمیتوانید ببینید، مناطقی که در بحران و آشوب هستند. همینطور این کشورها مشکلات زیستمحیطی شدید دارند، صدها میلیون نفر از مردم این کشورها در آستانهی گرسنگی شدید هستند.
ما [در آمریکا] مشکلات داریم اما چنین مشکلات عظیمی نداریم. در مورد رشد صنعتی که منجر به توسعهی بخشهایی از جمعیت این کشورها شده است نیز اگر مثال هند را در نظر بگیریم (جایی که در موردش بیشتر میدانیم)، مناطقی از این کشور هستند که صنایع پیشرفته در آنها توسعه یافته و این مناطق واقعا رشد خیره کنندهای داشتهاند. اما درست مجاور همین مناطق، آمار خودکشی دهقانها به سرعت عجیبی در حال بالا رفتن است. ریشه البته مشابه است. سیاستهای نئولیبرالی، که به دهکهای معدودی از جامعه بهره میرساند و با قاطعیت باقی را رها میکند که به فکر خود باشند.
لطفا مشترک شوید
بامدادی
نجواها
کلیکهای خاموش
یک عکاس