داستان «حزب محبوب و منفور توده»

من جوان هستم و عمرم به سختی به سال‌های قبل از انقلاب قد می‌دهد. اما همیشه نام «حزب توده ایران» را همراه با لعن و نفرین شنیده‌ام. از طرفی می‌دانم که همین «حزب توده ایران» روزگاری به عنوان یک نهاد پیشرو مورد توجه بخش قابل توجهی از روشنفکران ایران بوده است. همیشه از خود می‌پرسیدم رمز این دوگانگی حزب توده چیست که از یک‌سو مورد توجه و استقبال جمعیت قابل توجهی از انسان‌های شریف و دلسوز قرار گرفت و از سوی دیگر توسط اغلب کسانی که فضای آن روزگار را تنفس کرده بودند محکوم و طرد شد؟

جان کلام را آقای «شاهرخ مسکوب»‌ در «کتاب مرتضی کیوان» گفته‌اند. این‌قدر این نوشته کامل و صادقانه و شفاف است که آن‌را عینا در این‌جا می‌آورم (به جز حذف چند پاراگراف جهت اختصار):

توجه: تاکید‌ها از من است.

در آن سال‌ها حزب توده کشتگاه آرزوهای بسیاری از زحمتکشان و روشنفکران سرزمین بلادیدهٔ ما بود که از بیداد اجتماعی به جان آمده بودند و به جان می‌کوشیدند تا چرخ را بر هم زنند و عالمی و آدمی دیگر بسازند. در ایرانی که فقر و جهل و ستم در آن جولان می‌داد و با مردمی آرزومند آزادی و بهتری، توده‌ای بودن به معنای مبارزه با ناکامی‌های اجتماعی بود و در افتادن با ستمکاران و در جبهه کار و آفرینش جای گرفتن!

از همه این‌ها گذشته عضویت در حزب توده به منزلهٔ پیوستن، همفکری و همراهی با «احزاب برادر» بود. از این راه ما در جنبشی پیشرو و همگانی، یعنی نهضت چپ جهانی جای می‌گرفتیم. و برای ما، مردمی ناتوان و نامراد، همراهی با چنین یارانی، تنها مایهٔ اطمینان خاطر به درستی راهی که می‌رفتیم نبود، بلکه همچنین هویت تازه و خودخواسته‌ای بود که ستمدیدگان را قوی‌دست و محکومان را از حاکمان خود نیرومندتر می‌کرد. برای همین در نظر ما «انترناسیونالیسم» منافاتی با «ناسیونالیسم» نداشت که هیچ، پشتیبان نیروبخش آن نیز بود. از برکت وجود چنین همبستگی بزرگی ملال ابتذال روزمره را از سر می‌گذراندیم و همدرد دلاوران جنگ‌های داخلی اسپانیا زندگی خود را زنده می‌کردیم. رفیق و همراه «الوار و آراگن، پابلو نرودا و گارسیا لورکا» و مانند «تورز» فرزند خلق بودیم…

و برای آزاد زیستن می‌پنداشتیم که مارکسیسم (آن هم آن خام و خشنی که ما شناخته بودیم) تنها راه و روش «علمی» و کارساز و دوای دردهای اجتماعی است. اعتقاد به یک نظام «عقلی» مستبد و خلاف عقل، که همه حال‌ها و جنبه‌های غیرعقلانی، عاطفی، غریزی، وجودی و ناشناختهٔ انسان را نادیده می‌گرفت و در عوض امیدی استوار به رستاخیزی این‌جهانی و رسیدن به بهشتی زمینی را نوید می‌داد، به صورت درمان دردهای اجتماعی و مرهم زخم‌های روانی ما درآمده بود.

و ما از آزادی تصوری ویژه خود داشتیم و «آزادی» برآمده از ایدئولوژی در کشورهای سوسیالیستی را نمی‌شناختیم. هنوز کمتر کسی از درون آن بهشت زمینی خبر داشت و ما باور نداشتیم که دستگاه رهبری و به دنبال آن سیاست حزب، وابسته به دیگران است و «دیگران» تنها سنگ خود را به سینه می‌زنند و به نام «انترناسیونالیسم» ، ناسیونالیسم خود را باد می‌کنند. از این دست هر چه می‌شنیدیم، همه را تبلیغ دشمن می‌دانستیم؛ درحقیقت چنان بود که گویی نمی‌شنیدیم. سیر پیچیده تحول اجتماعی را در روند «مبارزهٔ طبقاتی» ساده کرده بودیم و گمان داشتیم که راز و رمز پیشبرد تاریخ را یافته‌ایم… در حقیقت اسیر همان خطای ساده‌لوحانه در امر سیاست بودیم که نقش ایمان و فداکاری را دست بالا و نقش واقعیت و شعور را دست کم می‌گیرد!

البته در آن نخستین سال‌های «آزادی» پس از استبداد رضاشاهی، جوان‌هایی بدون هیچ تجربه اجتماعی، به سائقهٔ «آگاهی» به نهضت چپ نمی‌پیوستند، بشر دوستی و میهن‌پرستی و درد عدالت بود که بیشتر ما را به حزب توده می‌راند، نه دانش یا تجربه سیاسی! اختناق را پس از اختناق –رفتن رضاشاه- شناختیم، اشغال ایران را می‌دیدیم، سرود مستانهٔ قدرتمندان را می‌شنیدیم، در فقر و جهل و ظلم غوطه می‌خوردیم و می‌‌خواستیم این بساط بیداد را هر چه زودتر واژگون کنیم. ما برای این توده‌ای شده بودیم و خودمان را به آب و آتش می‌زدیم. نمی‌دانستیم و در آن سال‌ها بسیاری از روشنفکران ایران و جهان (به علت‌هایی فراتر از حد این گفتار) گرفتاری نهضت‌های چپ را، در چنبره استالینیسم نمی‌دانستند و عاقبت آن‌را نمی‌دیدند. سال‌های بعد که حقیقت تلخ و نادلپذیر برملا شد، کسانی از سر خشم و دلسوزی می‌گفتند اینان گول خوردند، با جوانی و عمرشان بازی کردند و غیره و غیره … و این را طوری می‌گفتند که گویی فدای ساده‌لوحی خود شدند. در حقیقت شکست یکی از بزرگ‌ترین و دردناک‌ترین تجربه‌های اجتماعی-فرهنگی صدسالِ اخیر انسان، در اروپا و آسیا (و نیز ایران) را، تنها به یک «اشتباه» فروکاستن و گذشت و فداکاری گروه عظیم هواداران آن را ناشی از فریب و سادگی دانستن، خود ساده‌لوحی بزرگی است در فهم و شناخت تاریخ این عصر.

در وطنی بی‌پناه و اجتماعی دشمن‌خو، حزب پناه‌گاه و خانواده، یار و یاور ما بود و به پشت گرمی او به گفته مولانا «ترک گله کرده، دل یکدله»، به راه خود می‌رفتیم، در افق بی‌کرانهٔ پندارهایمان، همهٔ راه‌های جهان در چشم‌انداز ما گشوده می‌نمود و رهسپار هدفی انسانی و شریف، هیچ دمی از عمر بیهوده نمی‌گذشت. تا روزی که دیدم که «کشتگاهم خشک ماند و یکسره تدبیرها- گشت بی‌سود و ثمر».

نویسنده: bamdadi

A little man with big dreams.

5 دیدگاه برای «داستان «حزب محبوب و منفور توده»»

  1. واقعا هم که یکی از دلایل عدم موفقیتشون به باد دادن ناسیونالیسم بوده مخصوصا تو جریان مصدق. بعد نمی دونم چطوریه که هر چی توده ای قدیمی که من می شناسم بعد انقلاب شدن سرمایه دار!
    ————————–
    بامداد: مادرم همیشه به این جور آدم‌ها می‌گفت «چپ سرمایه‌دار». کم هم نیست

    لایک

  2. با سلام
    من به طور نسبتاً اتفاقي وارد اين سايت شدم و مطلبتونو خوندم . راستش به نظر من اگر دنبال واقعيات هستيد به جاي اينكه با خواندن چند پاراگراف به يك نيجه گيري تاريخي برسيد بهتر است مجموعه را بررسي كنيد . دوست عزيز يك حزب يا جريان جدا از افراد آن نيست و اگر به قول شما افرادي روشنفكر شريف و دلسوز در مسيري يا جرياني وجود داشتند جدا از كل آن جريان نبودند. بخصوص جرياني كه شما از آن صحبت مي كنيد تاثير گذارترين جريان در رشد و ارتقاء جنبه هاي مختلف فرهنگي و اجتماعي و سياسي اين مملكت بوده است . دوست عزيز هر كسي در راه مبارزه ( آن هم به اين دشواري كه در تاريخ مملكت ما نيز ثبت است بخصوص بعد از شكستي سخت ) ظرفيتي دارد . براي بررسي صادقانه بايد همهء درون را ديد نه اينكه از جايگاه توجيح گران خسته و جدا مانده و يا تماشاچيان به ميدان نيامده( كه منتظرند ديگران حركتي بكنند تا اگر به نتيجه نرسند فرياد اعتراض بردارند ) به قضاوت بنشينيم .
    در ضمن يك نكته اي هم در مورد كامنت گذاشته شده برايتان ( از طرف آتوسا ) عرض كنم كه دوست عزيز مي دانيد كه در همين بع از انقلابي كه ميفرماييد چند صد نفر از همين جريان زنداني و اعدام شده اند ؟ آياقبل از قضاوت دنبال اين موضوع لااقل از همين اينترنت بوده ايد يا فقط با يك ذهنيت قبلي صحبتي را مطرح كرديد . اگر تمايلي به روشن شدن اين موضوع در خود حس نمي كنيد لااقل در مورد مفهوم واژه هاي ناسيوناليسم و بخصوص سرمايه دار كمي تحقيق بفرماييد .
    با تشكر

    لایک

  3. @ تازه وارد:

    من البته از آقای شاهرخ مسکوب عینا نقل قول کردم و خودم به خاطر ضعف اطلاعاتی تاریخی‌ای که در این زمینه دارم ترجیح می‌دم سکوت کنم و همین نقل قول کفایت می‌کنه. اگر نکته‌ی نادرست یا ناگفته‌ای هست لطفا بگویید (البته در انتقاد از آقای مسکوب).

    لایک

  4. با سلام
    دوست عزيز نكته ها بسيارند ولي نه قصد نقد اين موضوع بوده و نه اين مكان براي كالبد شكافي اينچنيني تاريخ مناسب است .
    اگر علاقمند به اين موضوع هستيد با صداقتي كه در شما به نظر ميرسد به نظر من بهتر است منابع ديگر را هم جستجو كنيد .
    كم نبودند دوستداراني كه خود زماني از مخالفان بودند .
    اگر فكر مي كنيد كمكي از من بر ميايد دريغ نخواهم كرد
    با تشكر

    لایک

من همه‌ی کامنت‌های وارده را می‌خوانم. اما ‌لطفا توجه داشته باشید که بنا به برخی ملاحظات شخصی از انتشار و پاسخ دادن به کامنت‌‌هایی که (۱) ادبیات تند، گستاخانه یا بی‌ادبانه داشته باشند، یا (۲) در ارتباط مستقیم با موضوع پستی که ذیل آن نوشته شده‌اند نباشند و یا (۳) به وضوح با نشانی ای‌میل جعلی نوشته شده باشند معذور هستم. در صورتی که مطلبی دارید که دوست دارید با من در میان بگذارید، از صفحه‌ی تماس استفاده کنید. با تشکر از توجه شما به بامدادی.

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: