آقای خاتمی از معدود سیاستمدارهایی است که حرکتهایش را خیلی سخت میتوانم نقد کنم. مخالفان (و نه لزوما منتقدان) عمده او به دو گروه بزرگ تقسیم میشوند: آنها که کوچکترین منش لیبرالی را در حکومت نمیپسندند و آنها که خواهان تغییر رژیم در ایران هستند. اما، آقای خاتمی بارها نشان داده است که انگار چند گام جلوتر از منتقدانش را میبیند و به قول معروف افق دید سیاسیاش وسیعتر از آنهاست. طبعا قصد من این نیست که نقد کردن از وی را نقد کنم، آن باشد به جای خود. فعلن اجازه دهید نکتههای قوی منش سیاسی او را شناسایی و تشویق کنیم. زنده باد.
متن زیر توضیح آقای خاتمی در رابطه به علت رای دادنش در انتخابات اخیر مجلس است که در سایت رسمی ایشان منتشر شده است. تاکیدها از من است.
به نام خدا
سید محمد خاتمی
«با وجود سختی و پیچیدگی این مسأله انتظار ندارم که همگان از توضیحات من قانع شوند، بخصوص که محدودیت ما در اطلاع رسانی فضایی را از هر طرف ایجاد کرده که هم توقعاتی خارج از امکانات و مصلحت مطرح می شود و هم تبیین کامل آسان نیست.
وجود چنین ابهام ها و پرسش ها در فضای عمومی به ویژه از سوی کسانی که در این سال ها متحمل مشکلات و محدودیت های گوناگون و هزینه های سنگین شده اند امری طبیعی است. من نمی توانم از کنار این پرسش ها و تحلیل ها و احساسات پاک آسیب دیده بی تفاوت بگذرم و احترام خود را به ناقدان و حتی مخالفانم تکرار نکنم. با ذکر این نکته که بحث تفصیلی در این باب به مجال مناسب تر واگذار می شود چند نکته را یادآور می شوم.
عزیزان
اقدام من از منش و بینش سیاسی و فکری من و آن چه به آن باور دارم و پای بندم ریشه می گیرد. من از موضع اصلاحات و در جهت نگاه داشت روزنه های اصلاح طلبی که آن را مهم ترین و بلکه تنها راه سربلندی کشور و دست یابی به آرمان های اصیل انقلاب و تأمین حقوق مردم و مصالح ملت می دانم و نیز برای دفع مخاطرات و تهدیدهای درونی و بیرونی اقدام کرده ام. هدف ممکن و مطلوب، بازگرداندن امور به موقعیتی است که در آن مصلحت کشور و خواست های اساسی و تاریخی مردم اصل قرار گیرد.
من براساس راهبرد اصلاح طلبانه به آشتی ملی و بازگشت به آرمان های اصیل انقلاب و قانون اساسی و ایجاد فضای همدلی و مشارکت همگان دعوت کرده و می کنم و انتظار داشته و دارم که همه با اسیر نماندن در گذشته و با نگاه به آینده روند تازه ای را در کشور آغاز کنند. تأکید اصلاح طلبی بر روندها و اقدام های قانونی و غیر خشونت آمیز به این معنا نیست که اصلاح امور کشور بدون پرداخت هزینه میسر است. اما در هر اقدام سیاسی در نظر گرفتن مصالح و شرایطی که نیروهای فعال در داخل کشور با آن مواجه اند ضرورت دارد. در مورد انتخابات مشارکت فعال و معرفی نامزد طبعاً در گرو وجود شرایط مناسب است. مصالح بزرگ تر کشور و اصلاحات مقدم بر ملاحظات شخصی است و اقتضائات خاص خود را دارد. تعیین استراتژی عدم معرفی نامزد و ارائه لیست هیچگاه به معنی تحریم انتخابات نبود و می بایست این امر را در عمل اثبات کنیم تا با گرفتن هرگونه بهانه ای از بدخواهان روزنه ای برای امکان مفاهمه بیشتر با تکیه بر حقوق و مصلحت مردم و پیشرفت واقعی کشور باز شود.
با توجه به فیلتر بودن بامدادی در ایران، لطفا مطالب آنرا از طریق اشتراک در خوراک آن پیگیری کنید. استفاده از مطالب و عکسهای منتشر شده در وبلاگها و فوتوبلاگهای من به شرط «نقل قول دقیق»، «ذکر ماخذ» و «ارجاع لینک به اصل پست» بلا مانع است.
سلام. جناب بامدادی. هر چه فکر می کنم می بینم لحن توهین آمیز من چندان به متنی که شما نوشته بودید ارتباط نداشت و عصبانیت از یک جریان را بی دلیل بر نوشته ی شما و بدتر از آن بر شخص شما خالی کردم. همینجا رسما و غیررسما معذرتخواهی می کنم و ازتان می خواهم درصورتی که برای تان امکان دارد دو کامنتی را که زیر آن پست کذایی گذاشته ام، حذف کنید. مخالفتم با آن نوع تحلیل در آن شرایط، همچنان پابرجا است و جدی هم است. ولی آنطور مثل لات و لوتها پریدن به نویسنده ی متن (بخصوص در کامنت دوم) هیچ توجیهی ندارد. البته ممکن است برای شما اهمیتی نداشته باشد ولی خوب برای من مهم است که به خطایم اعتراف کنم و بخشش بخواهم..
لایکلایک
سلام. مسلما برای من اهمیت دارد. عذرخواهی شما را می پذیرم و از توجه شما تشکر می کنم.
نمی دانم روبات ها هم می توانند خوشحال شوند یا خیر (بستگی به تعریف شما از هوش دارد، چون بنا به بعضی از تعریف ها خوشحالی فقط مجموعه ای بیرونی از رفتارهاست و در نتیجه روبات هم دست کم در تئوری می تواند با همان کیفیت انسان خوشحال شود).
به هر حال روبات یا انسان، کامنت شما مرا خوشحال کرد.
لایکلایک