قصد دارم مجموعهای از پستها به عنوان «نگاه استراتژیک» را شروع کنم و به تدریج بنویسم. سعی میکنم قسمتها کوتاه باشند تا راحتتر خوانده شوند، همینطور در این نوشتهها از نظرات شخصیام پرهیز میکنم و نقل قول میکنم از مطالب تهیه شده توسط تحلیلگران حرفهای و بیطرف. بنابراین این نوشتهها قبل از اینکه نظرات من باشند، نتیجهی تحلیل حرفهایترین موسسات دنیا هستند و در میان انبوه اطلاعات و تفسیرهای «غیردقیق» یا «غیرمستند» یا «تحریف شده» یا «ایدئولوژیک»، خواندن آنها میتواند بسیار روشنگر باشد.
به عنوان اولین سری، شروع میکنم به نقل قول کردن از بعضی مقالهها و تحلیلهای «استراتفور» که گاه و بیگاه به دستم میرسد. اصل مقالهها اغلب طولانی هستند، بنابراین آنها را به قسمتهای کوتاهتر تفکیک میکنم و سعی میکنم هر کدام استقلال معنایی خود را حفظ کند.
روسیه به مثابه یک قلب تپنده
روسیه تلاش میکند کنترل و نفوذی را که در دوران «جنگ سرد» بر کشورهای نزدیک مرزهایش داشت دوباره به دست بیاورد. این مساله فقط یک نوستالژی ساده نیست، بلکه یک عکسالعمل کاملا منطقی و قابل پیشبینی است. روسیه، مرزهایی که به سادگی قابل تمایز یا قابل دفاع باشند ندارد. روسیه هیچ پناهگاهی برای عقبنشینی ندارد. تنها امنیتی که روسها میشناسند، ایجاد منطقههای «حایل» (buffer) پیرامون روسیه است. این منطقهها معمولا در لحظات بحرانی تاریخ از دست میروند.
راه دیگر برای روسیه این است که به دولتهای دیگر اعتماد کند که کاری به کارش نداشته باشند. اما با توجه به تاریخ «اشغال شدنهای روسیه»، از حملهی لشگر مغولها گرفته تا حملات فرانسهی ناپلئونی یا آلمان هیتلری، درک علت گرایش روسها به سیاستهای فعالانهتر چندان دشوار نیست.
بنا به آنچه گفته شد، کشور روسیه تمایل دارد مانند یک «قلب تپنده» باز و جمع شود: در زمانهای قدرت مناطق نزدیک را ببلعد و در مواقع ضعف این نواحی را از دست دهد.
بر خلاف آنچه غربیها میپندارند، روسیه یک سیستم ملت-دولت نیست، روسیه همواره یک امپراطوری چندقومی بوده است، سرشار از اقلیتهای غیرروس (یا حتی غیر ارتودکس). کنترل این اقلیتهای متنوع و گسترده و جلوگیری از آسیبرسانی آنها به قدرت مرکزی، نیازمند سیستمهای امنیت داخلی و بازوی جاسوسی نیرومند است، بنابراین میرسیم به چکا (Cheka)، کاگب (KGB) و افاسبی (FSB).

با من بمانید تا در مجموعهی «نگاه استراتژیک» دینامیسم حاکم بر دنیای امروز را بهتر بشناسیم.
مشترک خوراک بامدادی شوید
کامل
فقط مطالب
فقط لینکدونی
در بلاگ نیوز لینک شد.
لایکلایک
بسیار کار پسندیده ای هست و من بسیار بسیار سپاسگزارم. امیدوارم ادامه داشته باشه و باز هم سپاس.
لایکلایک
پيچيدگي يك روسي پانزده برابر پيچيدگي يك ژاپنيه .. واسه همين تحليلي مسائل روسيه كار آسوني نيست … مطلب خوبي رو انتخاب كردي .. مخصوصا براي ما ايراني ها كه از روس ها جز صفت «نامرد بودن» چيز ديگه اي نمي دونيم.. كه اونم جاي بحث داره 🙂
لایکلایک
استفاده میکنیم جناب بامدادی.
منتظر نگاه های استراتژیک تان هستیم.
لایکلایک
بسیار بسیار سپاسگزارم. امیدوارم ادامه داشته باشه.
لایکلایک
با سلام و عرض ادب خدمت مديريت وبلاگ
در راستاي پيوند بين وب هامون مايل هستم با هم تبادل لينک کنيم.
من شما رو لینک کردم.اگه شما هم با من موافقيد لینک ما را با عنوان : آريا موبايل دات نت قرار دهید.
با تشکر
لایکلایک
احتمالا مفید خواهد بود.
با دقت پیگیری می کنیم
لایکلایک
خیلی حرکت جالبی را آغاز کردی بامدادیجان. ضمنا در مورد روسیه هم کاملا درست میگی. فکر میکنم ذکر این نکته هم لازم باشه که عدم اعتماد روسیه به دنیا بیمصداق هم نیست در دنیای ما و برای مثال آمریکا خیلی داره تلاش میکنه کشورهای جداشده از اتحاد جماهیرشوروی را به هر روشی شده- از انقلاب مخملی گرفته تا دادن امتیاز- به سمت خودش بیاره. این کار آمریکا بیشک بیدلیل نیست. گرجستان سنبل یکی از این نوع دولتهای حامی آمریکا در منطقه اس
مخلصم 🙂
لایکلایک
سلام !
راستش اصلا» فکر نمی کردم لینکم کنی !
خیلی خیلی ممنونم !
راستی حتما» به آخرین پستم یه سری بزن !
منشورم اینه : http://www.masihonline.com/?p=37
تو این پست ، به معرفی شهرک مجازی XEEUS پرداخته شده !
اگه دعوتنامه XEEUS خواستی ، حتما» تو نظرات وبلاگم ، ایمیلت رو بگو !
( راستی هر کدوم از بچه های اینجا هم می تونن با نظر تو وبلاگ من و دادن ایمیل شون ، دعوتنامه بگیرن ! :D)
موفق باشید …
( منو دنبال کنید ، من هم همیشه » بامدادی» رو دنبال می کنم ! )
لایکلایک
بسیار کاری جالبی است.
البته امیدوارم از منابع متنوعی استفاده شود تا یک جانبه نگرانه نباشد.
لایکلایک
سلام
راستش سیاستهای روسیه (حتی سیاستهای داخلیاش) معمولاً تاثیر مستقیم بر روی وضعیت کشور ما داشته است.
از یک طرف کم نبودند آدمهایی در ایران که علیرغم شعار نه شرقی نه غربی، تمایلشان به بلوک شرق ثابت بیشتر بود و از طرف دیگر، دشمن مشترک ما و روسها (به ظاهر) باعث نزدیکی ما شده است.
به همین دلیل این مطالبی که میگویی قرار است ادامه دار هم باشد، به داشتن یک درک صحیحتر نسبت به این همسایهی بدون مرز مشترک خاکی، کمکمان میکند.
لایکلایک
ایده جالبی را پیاده می کنید ، موفق باشید.
لایکلایک