این نوشته، ششمین مطلب از سری پستهایی است که تحت عنوان «نگاه استراتژیک» نگاشته میشود. در «نگاه استراتژیک» سعی میکنم کوتاه بنویسم تا مطالب راحتتر خوانده شوند، همینطور در این نوشتهها از بیان نظرات شخصیام پرهیز میکنم و نقل قول میکنم از مطالب تهیه شده توسط تحلیلگران حرفهای و بیطرف. بنابراین این نوشتهها قبل از اینکه نظرات من باشند، نتیجهی تحلیل حرفهایترین موسسات دنیا هستند و در میان انبوه اطلاعات و تفسیرهای «غیردقیق» یا «غیرمستند» یا «تحریف شده» یا «ایدئولوژیک»، خواندن آنها میتواند بسیار روشنگر باشد.
اولین سری مجموعهی نگاه استراتژیک با استفاده از مقالهها و تحلیلهای «استراتفور» که گاه و بیگاه به دستم میرسد نوشته شده است. اصل مقالهها اغلب طولانی هستند، بنابراین آنها را به قسمتهای کوتاهتر تفکیک میکنم و سعی میکنم هر کدام استقلال معنایی خود را حفظ کند.
خلاصهی قسمتهای قبل
در قسمتهای قبل دیدیم که ریشهی تضاد منافع آمریکا و روسیه به اختلاف اساسی میان استراتژیهای این دو کشور باز میگردد. آمریکا متمایل به حفظ برتری «کنترل قارهای» است و به این منظور با استراتژی گسترشطلبانهی روسیه که تلاش دارد با بلعیدن کشورهای همسایهی خود یک لایهی حایل دفاعی پیرامون خود به وجود آورد مقابله میکند. همینطور دیدیم که کشورهای آمریکای لاتین به تنهایی نمیتوانند تهدیدی برای آمریکا محسوب شوند، اما در صورت حضور یک قدرت از نیمکرهی شرقی میتوانند به اهرم فشار خطرناکی بر ضد منافع آمریکا تبدیل شوند. به این ترتیب روسیه برای خنثی کردن قدرت فرامرزی آمریکا تلاش میکند بحرانهایی دور از مرزهای خود برای آمریکا به وجود آورد و بخش قابل توجهی از تلاشهایش را در منطقهی آمریکایی لاتین متمرکز کرده است و خواهد کرد. در ادامه دو تاکتیک مهم روسیه در منطقهی آمریکای لاتین را بررسی کردیم که عبارت بودند از تلاش روسیه برای به خطر انداختن «دسترسی دریایی ایالات متحدهی آمریکا» از طریق تشکیل مثلث قدرت هوایی در منطقهی «کوبا، گرانادا،نیکاراگوئه» (یا نقاطی مشابه) و حمایت روسیه از تولید و انتقال مواد مخدر به ایالات متحدهی آمریکا. در ادامه، سومین تاکتیک روسیه در آمریکای لاتین را بررسی میکنیم.
روسیه در جستجوی ناپایدار کردن مکزیک
سومین تاکتیک مهم روسیه در منطقهی آمریکای لاتین و مرکزی برای مقابله با قدرت دوربرد آمریکا، امنیت و ثبات اجتماعی این کشور را به صورت مستقیم نشانه میگیرد، اما حوزهی عملیاتی این تاکتیک تقریبا به صورت کامل در کشور مکزیک است. کشور مکزیک با بیش از صد میلیون نفر جمعیت و اقتصاد دارای رشدی که همزمان به اقیانوسهای اطلس و آرام دسترسی دارد تنها کشوری در نیمکرهی غربی است که دستکم از لحاظ تئوری (شاید هم به سختی بشود گفت به صورت اجتنابناپذیری) میتواند سلطهی ایالات متحده در قارهی آمریکای شمالی را به خطر بیاندازد.
در دوران جنگ سرد دستگاه جاسوسی شوروی توجه ویژهای به مکزیک داشت که با هدف ایجاد بحرانهای مزمن و ماندگار (chronic problems) برای آمریکا انجام میشد. در واقع پایگاه عملیاتی کاگب (K.G.B) در مکزیکوسیتی، بزرگترین پایگاه این سازمان در جهان بود (و هنوز هم هست). کاگب در ایجاد ناآرامیها و شورشهای سال 1968 در مکزیکوسیتی نقش قابل توجهی بازی کرد. اگر چه این ناآرامیها در سرنگون ساختن دولت وقت ناموفق بود، به خوبی میزان نفوذ دستگاه جاسوسی روسیه در مکزیک را نشان میدهد.
مشکلات امنیتیای که حضور کشور متخاصمی به بزرگی مکزیک در آنسوی مرزهای جنوبی ایالات متحده میتواند ایجاد کند هم واضح هستند و هم بسیار خطرناک.
مانند تاکتیک دوم روسیه یعنی «تسهیل تزریق مواد مخدر به جامعهی آمریکا» که تصادفا با حضور در مکزیک نیز همپوشانی دارد، انتظار میرود در سالهای آینده روسیه تلاش جدی در راستای ناپایدار کردن مکزیک انجام دهد. اما باید توجه داشت، با وجودی که حضور یک دولت مکزیکی ضدآمریکایی هدف روسهاست، تنها گزینهی آنها نیست. مافیاهای موادمخدر در مکزیک چنان قدرتمند شدهاند که عملا کنترل و نفوذ دولت مکزیک روی بخشهای بزرگی از مکزیک زیر سئوال رفته است. سقوط حاکمیت مرکزی مکزیک حتی بدون دخالت روسیه هم موضوعی دور از ذهن نیست. کافی است شبیه همان کاری را که شوروی با گروههای شبهنظامی ضدآمریکایی انجام داد، روسیه با مافیاهای مواد مخدر مکزیک انجام دهد تا حیات دولت مکزیک رسما به پایان برسد.
مکزیک آشوبی، آمریکا را به آشوب میکشاند
از این نکته هم نباید غافل شویم که یک مکزیک از هم پاشیده و ملوکالطوایفی (a failed Mexico) برای ایالات متحده بسیار خطرناکتر از یک مکزیک یکپارچه ولی ضدآمریکایی (hostile united Mexico) است. یک مکزیک مقتدر ضدآمریکایی را میتوان ترساند، میتوان تحریمش کرد و حتی میتوان به آن حملهی نظامی کرد و به صورت موثری تحت کنترل درآورد. اما یک مکزیک فروپاشیده را چکار میتوان کرد؟ یک مکزیک فروپاشیده هیچ محدودیتی برای جریان سیال مواد مخدر به آمریکا ایجاد نخواهد کرد. مرزهای مکزیک و آمریکا آشوبی (chaotic) میشود و عواقب داستان از مواد مخدر هم فراتر میرود. یکی از بزرگترین شرکای تجاری ایالات متحدهی آمریکا تبدیل به یک منطقهی بیقانون ملوکالطوایفی میشود که بینظمی و آشوب از آن به آمریکا نشت خواهد کرد.
برای روسها چندان فرقی نمیکند که مکزیک تبدیل به یک حاکمیت یکپارچهی ضدآمریکایی شود یا اینکه به یک «غول آشوبزده» بدل گردد. در هر دو حالت بحرانی عظیم برای ایالات متحدهی آمریکا به وجود خواهد آمد که هیچ منبع مالی یا نظامیای نمیتواند به سرعت یا سادگی آن را حل کند.

تاکتیکهای روسیه در آمریکای لاتین ارزان و موثر است
مطمئن باشید تصادفی نیست که روسها از «هم اکنون» در حال برنامهریزی برای ایجاد مشکلات عظیم غیرقابل حل برای آمریکا هستند، همانطور که در شرح سه تاکتیک مهم روسیه در آمریکای لاتین دیدیم و بررسی کردیم. درک بهرهوری اقتصادی یا تحلیل سود و زیان گزینههای روسیه در آمریکای لاتین، نیازی به نبوغ ندارد:
تهدید دسترسی دریایی ایالات متحدهی آمریکا (تاکتیک اول روسیه)، به دیپلماسی و چند بمبافکن و هواپیمای شکاری احتیاج دارد. تسهیل و تشویق تجارت مواد مخدر به آمریکا (تاکتیک دوم روسیه)، چند محموله اسلحه و مقداری زیرکی لازم دارد. ناپایدار کردن کشوری با شرایط مکزیک امروز (تاکتیک سوم روسیه)، نیز نیازمند مقداری خلاقیت است. روسیه میتواند با صرف هزینهی اندک روی تکتک این تاکتیکها مانور دهد. اما مقابله با اثرات آنها هزینهی غیرقابل اندازهگیریای برای ایالات متحدهی آمریکا دربرخواهد داشت. روسیه، استراتژی آمریکا مبنی بر محدودسازی مرزهایش (containment) را به شیوهای موثر و معکوس پاسخ میدهد.
در قسمت بعدی نگاه استراتژیک نگاهی گذرا خواهیم انداخت به وضعیت فعلی آمریکای لاتین و حضور روسیه در آن.
مطالعهی دقیق نوشتههای قبل به درک بهتر این نوشته کمک میکند:
- روسیه به مثابه یک قلب تپنده
- آمریکا: تلاشی مستمر برای حفظ کنترل قارهای
- چگونه روسیه میتواند هژمونی آمریکا را هدف قرار دهد؟
- مثلث قدرت هوایی چیست و چرا آمریکا از تشکیل آن میترسد؟ (شرح تاکتیک اول روسیه در آمریکای لاتین)
- مواد مخدر، اسلحهای ارزان و موثر در خدمت روسیه
با من بمانید تا در مجموعهی «نگاه استراتژیک» دینامیسم حاکم بر دنیای امروز را بهتر بشناسیم.
مشترک خوراک بامدادی شوید
کامل
فقط مطالب
فقط لینکدونی
یک اعتراف:
نوشتههای وبلاگت رو بهمراتب به نوشتههای اصلی استراتفور ترجیح میدم
مثل همیشه عالی بود:)
لایکلایک
البته نهکه فکر کنی به خاطر پولی بودن استراتفورد و اصفهانی بودن و خسیسبودن و این حرفاس ها :×××
لایکلایک
@ پویا شوقی:
نظر لطفته. من مرتبشون میکنم و خلاصه و بعضی جاها کمی اضافه یا تغییر و عکس و شرح هم اضافه میکنم. در واقع میخونم و دوباره مینویسم.
لایکلایک
@ پویا شوقی:
😉 میدونم!
لایکلایک
مثل همیشه عالی و آموزنده این روزها با احران مالی اروپا بحث سمت وس ی ایسلند به روسیه هم زیاده نمی دونم در مجموعه بحث های شما می گنجه یا نه
لایکلایک
@ صندوقک:
باید بیشتر تحلیل بشه. مطمئن نیستم مستقیما بتونیم ربطش بدیم به این بحث و البته انکار هم نمیکنم.
لایکلایک
مطلب خیلی جالب بحث و بررسی شده. اما اولاً با توجه به بدنه کارشناسی و تخصصی این پست (یا حتی مقاله) نویسنده کارشناس علوم سیاسه؟ (فقط از روی کنجکاوی شخصی)
ثانیاً به نظر می رسه در نوشتن مطلب از منابع خاصی استفاده شده ولی منابع دقیق ذکر نشدن.این تحلیل های استراتفر در قالب مقاله، فایل اینترنتی یا؟ قابل دسترسی هستن؟ می شه ما هم به اونا دسترسی داشته باشیم؟
لایکلایک
@ مَتَتی:
من کارشناس علوم سیاسی نیستم، اگر چه اصولا به استراتژی و تحلیلهای استراتژیک علاقهمندم.
همانطور که ذکر کردم و شما هم اشاره کردید منبع این نوشتهها استراتفور است. علت اینکه به مطالب لینک نمیدم اینهاست:
1. مطالب و نوشتههای استراتفور به غیر از معدودی، رایگان نیستند و بنابراین لینک مستقیم به آنها وجود ندارد.
2. امکان این هست که برخی مقالات را از طریق ایمیل دریافت کرد (اشتراک رایگان)، اما لینک دادن به ایمیل هم امکان ندارد.
3. اگر در چه در بسیاری موارد ممکن است ترجمهی مستقیم باشند، اما مقید به ترجمهی مستقیم نیستم و بعضا ممکن است چند مطلب پراکنده را با هم ادغام کنم، قسمتهایی را کم و زیاد کنم. به خاطر همین دوست ندارم تاکید کنم که این نوشته ترجمهی دقیق فلان نوشته است.
با تشکر از حضورت در اینجا. امیدوارم مجموعهی نگاه استراتژیک روشنگر و مفید باشه. برای خودم که اینطوره و فوقالعاده در جریان تولید آنها چیز یاد میگیرم.
لایکلایک